Tuesday, 27 August 2013

Tak Jadi Nak Suprise!!!!!!!!!!!!!

arini bday cik abang
ingatkan nak bg present yang awal2 da ORDER
tapi sampai ke sudah x sampai2


bajet aritu sempat la sampai sebelum bday
sedeyyyyy je xleh nak bagi pape
sbb gaji pun lum kunjung tiba ni
bajet beli awal supaya lum gaji pun still bley bg present

aku da hantar request tp x reply2 lagi
nak kena sound gak kalu esok lusa x dapat lagi ni
Read More

Berdebar-debar yang Seronok

hihiii..
x sangka akan tercalon dalam senarai bloglist khas Mieza Jhaa
bermula 23 Ogos -23 September 2013
tu pun da bley buat aku senyum2 ngadap PC ni




Read More

CONTEST: Family Potret Raya

Mari kita mempertaruhkan gambar beraya keluarga purple tahun ni





sesapa nak join bleh KLIK

terbuka sehingga 30 Syawal ye..

Read More

Apa Kaitan Banyak Putus Urat Masa Bersalin dengan Pelupa??

aku pun x pernah tau iye ke dak statement ni..
tapi da orang selalu kata gitew kan
aku ngikut je la..
buat masa ni try gugel2..lum jumpa lagi fakta sebenar

meh nak citer pasal lupa
semalam lupa nak bagi botol susu aqil kan masa drop budak2  kat nurseri
last week pun camtu gak

arini!!!!!!!!!!!
aku lupa bawak..

yang mana dalam ni la segala macam kad aku..
ic, lesen, kad bank n macam2 kad lagiiii
kesahnye...
nak kuar rumah da pagi tadi..
g bancuh susu alya dulu sebab yang da prepare awal2 tadi dia da habiskan
kang mintak dalam keta, mana plak aku nak cekau susu kan
maka, aku letak le bag ni kat atas meja kt ruang tamu
da siap bancuh tu menonong je aku kuar
siyes memang x ingat..

bila aku ingat????
da nak masuk tol Nilai baru aku ingat
tu pun sebab terpikir nak belika si alya nasi lemak
raba2 sebelah kerusi tu..
aittt.. memang x bawak le nampaknye
dan2 tu jugak cik abang mesej bgtau beg tertinggal

aku x kesah sgt kalu pasal duit tertinggal
sebab aku ade je duit selit2 di mana-mana..
yg aku kesah adalah kad2 yg penting ..ic n lesen

tau je la skang ni kan polis selalu je buat roadblock
buat masa ni, aku selamat sampai opis
doa2kan le aku selamat sampai umah petang karang tanpa sebarang halangan..




Read More

Monday, 26 August 2013

Termulakan Minggu Dengan STress Plak

haishh..
semalam lag aku tgk tayar keta macam x cukup angin
tapi malas beno nak mengepam
tunggu la pagi isnin nanti..
haaa...amik ko
padan ngan muka..

pagi ni dengan muka berseri hati suci murni
singgah le shell yg dekat ngan umah aku tu nak mengepam tayar
patut cam kurang angin..165 je pressure dlm tu
pelik plak..lagi aku pam, lagi kuar angin..
tinggal 130 jer..

xpe2..nak g Mobil depan skit tu
pun sama kes dgn td
cucuk2 je angin lagi kuar
mengong la pam ni..
da tinggal 83 jerr

bawak pelan2 dengan harapan pam kat shell sblm kuar hiway tu ok
harapan tinggal harapan je la
pun rosak gak
nak tak nak..memang aku kena u-turn balik cari pam minyak terdekat

kali ni seb baik ade rezki aku
seb baik pam berfungsi
seb x baik aku memang akan lambat ari ni
huhuu

drop bebudak kat nursery
bf aqil jap sblm gerak g opis
da masuk jalan besar baru perasan botol susu aqil ade dlm keta
maka, kita u-turn lagiiii...
haihhhhhh

singgah lagi pam minyak sebab keta da haus..
test lagi pam tayar..takut2 tayar pancit ke hape kan

sampai opis memang da xde harapan le nak parking dekat2
terus je masuk parking public sambil membayangkan jenuh le nak berjalan ni

xpe..tengah hari nanti aku alih keta sepaya petang kang bley balik laju2

ternampak plak insan yang selfish parking keta camni
memang le kat keta tu ade tampal 'P'
tapi tu bukan le alasan ko bley parking sesuka hati kann


Read More

Saturday, 24 August 2013

Langit..


aku memang suka tengok langit memana pun aku pegi. sebab pada aku langit selalu memberikan pandangan yang menenangkan.. mana yg sempat aku capture... 
 









sume unedited..
Read More

Friday, 23 August 2013

Teaser La Sangat

Mak Aku Nak Terima Menantu Pompuan..Sulung & Tunggal..

ye la..adik lelaki sorang je kan.. arwah abang da lama xde

terima la hasil tangan kejung aku nih..
gigih membuat sampai tengah malam masa raya aritu
orang nak bertunang x sabo nak nengok hasil
kena la buat depan mata dia baru puas hati

arkitek la katakan..memang perfectionist kan
ade je la yang x kena
 
ni je la yg akak ko mampu dik
tapi ni x siap betul lagi
next week before majlis akan ade final touch gitewww..ngengade

Read More

Thursday, 22 August 2013

Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan November 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Ogos 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Read More

Dalam Dilema..

semalam aku balik awal
nak g klinik
da x  tahan sangat sakitnye mencucuk
macam nak demam pun iye..da menggigil2
satu lagii....
masa kat opis sambil2 menahan sakit tu, tangan ni gatal dok gugle2 konon nak cari info psl sakit ni la
last2, end up ngan pengalaman2 ngeri
aiyoooo.. lagi le aku nak g klinik laju2

doc pilihan mestilah Dr.Soraya
suka sgt doc ni
jumpa masa aku mengandungkan si akmal
dulu doc gomen..
masa tu bila aku tau dia part time kat klinik swasta, aku terus register kat klinik tu sebab dia
bila dia blah g klinik lain, aku register plak klinik baru tu
gilerrr kan..semata2
sebab aku suka cara dia consult..soft spoken, suka explain panjang lebar
jadinya klinik anneesa melati square nilai le jadi pilihan

sampai2 je lega la sebab memang xde orang kan
aku memang da call awal2 utk pastikan doc suraya on duty
citer la apa masalah aku

aku skang memang da x mengepam d opis
sebab pam 2-3 kalu pun memang x jejak 5auns
sejak awal puasa lagi
jadinya skang aqil memang direct feeding kalu aku ade kat umah
memang aklu aku ade dia tolak fm
fm kalu d nursery je

disebabkan susu sikit2 dan aku memang x pam tu, makanya...
berlaku la tersumbat dalam cik B tu
korang mak2 mesti tau cmne bengkak susu time dalam pantang tu kan
nanges aku..menggigil2 macam nak demam
satu hapepun xleh buat

makanya doc kata bley la stat ajar aqil wean off
cumanya doc tanya..adakahnya maknye bersedia???
doc cuma bagi preskripsi ubat..suh beli je kat farmasi sbb klinik xde stok

aku memang da dalam sebulan macam tu dok pikir2
sampai ke sudah xde keputusan lagi
sampai tertulisnya entry ni pun, xtau lagi macam mana keputusan aku

kesian aqil..x sampai hati
tido je mesti cari tu
tapi..
kesian aku juga..x tahan sakit

muka mintak ngempeng


Read More

Segmen Gempak Mieza Jhaa K.




Assalamualaikum bloggers.. Akhirnya segmen yang dijanjikan dan ditunggu-tunggu tiba jua. Ini adalah segmen pertama saya yang diharapkan agar segempak tajuknya. Bermula hari ini pukul 1:00 tgh hari dan berakhir pukul 1:00 tgh hari esok. Anda semua dijemput join.

Syarat-syarat penyertaan :
1. Add to circle Google+ Mieza Jhaa K dan like Fanpage Mieza Jhaa K
2. Buat entry bertajuk "Segmen Gempak Mieza Jhaa K"
3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publish entri.
4. Tinggalkan URL entri di kotak komen.

Ganjaran Segmen :
1. 10 blog bertuah yag dipilih sendiri oleh saya akan direview salah 1 dari entri terbaik mereka. Kepada yang terpilih nanti, sila tinggalkan URL entri terbaik anda.

2. 25 blog yang bertuah berpandukan RANDOM.ORG akan diletakkan di dalam bloglist khas bermula 23 Ogos hingga 23 September 2013. Dan kepada yang bertuah nanti diminta agar meletakkan blog Mieza Jhaa K ke dalam bloglist anda juga.

Jom kita meriahkan segmen ini.


Read More

Wednesday, 21 August 2013

Demam Nak Tambah Gigi

siapa lagi kalu bukan budak kecik ni..


aku baru perasan gigi geraham belah atas
sebelah da kuar separuh
sebelah lagi baru nampak permukaan
patut le demam..merengek memanjang
nak tambah gigi rupanya
sampai tido malam pun x lena

gambo gigi xde
gigih le maknye ni nak snap..
dia plak sebok nak main jerr

cepat le abis tumbuh gigi2 dia
pengsan aku kalu tiap kali nak kuar gigi dia demam
aritu siap menggigil2 lagi tengah2 malam.. tapi badan maintain panas
sehari 2-3 kali jugak le aku mandikan dia kalu tetiba temperature tinggi sangat

arini mood ok skit sebab kejut pagi tadi xde le merengek sgt refuse tuk bangun
kasi kan upin ipin dalam keta
melopong le dia tengok..dok diam2 jerr

aku plak ade susah sikit nak menelan
macam ade seketul benda kat rongga tekak ni
tonsil kerr???
Read More

Tuesday, 20 August 2013

~6th.S.E.N.S.E~

entri mistikal skit..

 ni cerita dulu k..
skang x terkurang skit kelebihan ni

1st  pengalaman..
masa arwah makcik aku meninggal
pagi tu memang rasa jantung berdebar2 x tentu hala
tengah hari tu mak datang sekolah amik terus balik kampung..
makcik aku meninggal katanya

2nd pengalaman..
masa arwah abang aku plak
hari yang dia kemalangan tu, kitorang satu family ade kat kampung
sepupu aku kawen
stat asar tu membawa ke malam, aku ni asyik nanges je x bersebab
meleleh je air mata ni
marghrib tu, jiran aku datang kampung bagitau abang aku eksiden kat KL
sebab xtau macam mana nak hubungi kitorang..zaman tu henpon xde lagik
seb baik la kawan abah aku tau mana hala kampung aku ni
malam tu jugak gegas ke KL
sampai2 memang abang aku da x sedar..da masuk dalam emergency tapi xde pape tindakan
kitorang yg dok luar bilik dengar dia bernafas da mcm bunyi lembu kena sembelih..
balik umah pakcik aku kat Pulapol ..rehat dulu sementara nunggu siang
awal pagi tu, aku ngigau kejut mak aku suh g hospital tengok abang aku
sok tu, abang aku meninggal.. katanya sebenarnya kaki dia patah. tapi lambat beno scan sampai infection da masuk paru2.. lebih kurang mcm tu la doc kata
sedih woooo...
sebab sedari kecik asyik gaduh je ngn dia
bila da baik..dia plak dipanggil Kekasih Abadi
aku redha..

3rd pengalaman
aku mimpi kot..ke aku rasa macam aku dengar orang cakap
selalu je dapat dejavu camni
bangun2 tido terus aku tanya mak aku 'sape yang meninggal??'
marah le mak aku sebab bangun2 tido aku da merepek kan
x lama lepas tu jiran aku datang bagitau suh tengok2kan umah
dia nak balik kampung..ade sedara meninggal
melopong mak aku

4th pengalaman
bilik aku ni memang akan terang kalu time bulan mengambang penuh
ade orang penah kata umah aku ni laluan makhluk2 halus..wallahualam
ade satu malam tu terjaga.. betul2 tengah malam
pastu aku dengar suara budak kecik nyanyi..
eh..masuk tembus pintu bilik aku lembaga hitam saiz budak 3-4 tahun camtu
berdiri betul2 ujung kaki adik aku (aku tido berdua ngan adik aku sekatil)
jenuh tolak2 adik aku nak bagi dia bangun..tapi x bangun2
aku da cuak da..
makhluk tu siap kata 'jangan kacau!!!' masa aku dok sebuk kejut adik aku tu
sampai dia cengkam tangan aku..sakit woiiii
aku dok baca apa saja yang terlintas kat fikiran
ntah bila masa aku tertido balik.. tau2 da siang
aku ingat mimpi.. tapi bila aku tgk tangan aku yg sakit n ade kesan tu, tau la aku itu bukan mainan tido
jenuh simpan rahsia xmo bagi adik aku takut

5th pengalaman............

aku sambung next entry k...
Read More

Hati-hati Buat Open House


semalam baca kat fb
ada orang dok upload pasal kes mencuri kat open house




orang buat open house untuk beraya n berkenal2an
diorang plak g open house nak merembat
pompuan plak tu..
macam da terdesak sangat je amik kesempatan macam ni

so, kepada yang berhajat nak buat open house tu
hati-hati..
mungkin ade tetamu tak diundang terselit kat celah-celah tetamu yang kita undang
malang x berbau
so, pastikan segalan barang berharga tak diletak merata sebaliknya disimpan/dikunci di tempat yang selamat


Read More

Lamanya..

haaa..
memang le lama
da setahun pindah baru nak kenal jiran2
nasib baik ade raya..
kalu tak, ntah berapa lama lagi mau tunggu untuk berkenalan dengan jiran

masa awal2 pindah sini, aku sedang sgt2 sarat
bulan terakhir sebelum bersalin tu memang le selalu jengah rumah ni even lum duduk lagi secara tetap
merbersih rumah je la kejenye  time tu
lepak2 jap je
sempat kenal penyewa sebelah kanan je jap
elok je aku abis pantang n menetap kat umah ni, penyewa ni da cabut sebab owner rumah tu bermasalah..
banyak tunggakan bil
haihhhh.. xde jiran da aku

jiran sebelah kiri ni plak..
umah da dibeli tapi xmo duduk plak
cuma datang sekali sekala je..seminggu dalam 2-3 kali je
alasannya..jauh nak ulang alik g keje
skang ni dok ngn mertua kat senawang
heran aku..
bila aku tanya keje mane???? seremban jerrr....
 

aku ni ari2 ulang alik putrajaya

ok..
kelmarin diorang wat open house
baru le kenal laki bini
selama arini ni dok nampak laki jer kuar masuk umah
da masuk 4 ari diorang dok umah tu..
harap2 da stay terus kat umah tu sbb sunyi oiiii xde jiran kiri kanan

semalam plak
berkenalan ngan jiran selang 2 buah rumah
x penah kenal pun bininya
selalu dok nampak laki je yang kuar masuk basuh keta gi kedai segala
semalam kenal da orang rumahnya..
moga x nyesal le ngajak aku anak beranak ke rumah
sebab anak2 aku buat perangai macam rumah tu rumah diorang plak
malu mak ko ni nak oiiii!!!!!!!!!!!

hmmm..
bila plak aku nak wat open house panggil jiran2 ni???

Read More

Monday, 19 August 2013

Penangan 5 tahun tak buat open house

bukan open house umah aku
tapi umah mertua aku
sabtu lepas..
gigih le aku jumaat malam tu menggentel begedil ngan biras aku
sebab da janji kan aku yg kena masak soto

bangun pepagi tu, laju je g pasar beli ayam
4 ekor aku standby utk buat soto
banyak ke x..aku x sure
sebab ade menu2 tambahan lain kannn
nasi beriani 100 org nye makan, sate 500 cucuk, roti jala 300 keping , nasi impit, rendang ayam, kari ayam, kuah kacang, lemang,buah-buahan, kek

majlis mula kul 12
memang kul 12 tepat le tetamu pertama sampai
bermula dari saat itu, tetamu non stop
penat giler kaur masuk kuar masuk top up lauk pauk
macam nak tanggal le kepala lutut
tepat kul 2, sate da tinggal suku kotak je
dilema sebab makanan sume da tinggal sikit
penyelamat adalah soto aku... laju2 rebus bihun plak

terpaksa tambah oder sate..
terpaksa kuar p cari lemang lagi..
pinggan mangkuk cawan polistrine.. 3-4 kali topup beli la jugak

aku skang ni tgh sakit2 badan
kaki tangan...sumenye sakit
disebabkan aqil x sehat time tu, memang keje aku ngelek dia sambil layan tetamu, sambil topup makanan
memang seluruh badan ni tgh sakit2
bila la nak dapat berurut ni???

tu la dia penangan 5 tahun PIL x buat open house
sekali yang datang....berduyun x henti
kul 5 lebih baru la tetamu slow sikit ..

hasil post mortem open house kali ni, makanya ahli mesyuarat telah sebulat suara untuk membuat open house 2 tahun sekali
n next open house, kena buat meeting dulu
sbb kali ni kelam kabut sbb xde perbincangan

Read More

Friday, 16 August 2013

Doa Untuk Saudara-saudara Kita di Mesir

1. Maksud Qunut Nazilah
    Qunut (قنوت) memilik banyak makna, namun dalam hal ini, yang dimaksud adalah berdoa kala berdiri dalam shalat.

    Nazilah (نازلة) artinya: Bencana yang sangat berat. Jamaknya adalah nawazil (نوازل)
Maka, yang dimaksud Qunut Nazilah secara umum adalah doa yang dipanjatkan saat berdiri dalam shalat apabila terjadi bencana bencana besar yang menimpa kaum muslimin secara masal. Seperti adanya pihak yang memerangi kaum muslimin, kelaparan masal, wabah penyakit atau sebagainya.

    Qunut nazilah merupakan bentuk perhatian dan empati seorang muslim terhadap nasib yang menimpa saudara-saudaranya walau di kejauhan. Yaitu dalam bentuk memanjatkan doa kepada Allah Ta'ala. Di dalamnya terdapat ketergantungan kepada Allah dan persaudaraan terhadap sesama muslim.

    Bacaan Qunut merujuk kepada doa yang dibaca di dalam solat pada tempat yang khusus sewaktu berdiri. Qunut Nazilah قنوت نازيله merupakan salah satu daripada tiga jenis qunut yang sunat dibaca mengikut Mazhab Syafii selain qunut dalam Solat Subuh dan qunut pada separuh malam kedua terakhir Ramadan dalam Solat Sunat Witir.

    Qunut Nazilah sunat dibacakan ketika umat Islam didatangi bala bencana atau ditimpa musibah seperti peperangan, wabak, kemarau dan sebagainya. Bacaan Qunut Nazilah ini pernah dibacakan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam ketika kejadian pembunuhan beramai-ramai 60 orang penghafaz al-Quran selama sebulan berdasarkan hadis berikut yang bermaksud:
“Sesungguhnya Nabi sallallahu`alaihiwasallam telah membaca doa qunut pada waktu selain dari Subuh ketika turunnya sewaktu pembunuhan sahabat-sahabatnya penghafaz-penghafaz al-Quran.”
-Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim-
    Qunut Nazilah sunah dilakukan apabila ada sebab-sebab yang melatabelakanginya. Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah berkata, "Qunut ini disunahkan ketika terjadi musibah besar. Pendapat ini merupakan pendapat ulama fiqih dari kalangan Ahli Hadits. Hal ini juga dinyatakan para Khulafa Rasyidin." (Majmu Fatawa, 23/108)

 2. Tatacara/Perlaksanaan Qunut Nazilah

  • Qunut ini boleh dibacakan pada tiap-tiap sembahyang fardhu jika kedatangan bala atau sebarang cubaan dari Allah SWT.
Dari Abi Hurairah radhiyallahu `anhu beliau berkata: "Demi Allah, sesungguhnya aku akan mendekatkan kamu cara solat Rasulullah S.A.W. Maka Abu Hurairah melakukan qunut pada solat Zuhur, Isyak dan Subuh. Beliau mendoakan kebaikan untuk kaum mukminin dan memintakan laknat ke atas orang-orang kafir".
(Hadis riwayat Imam Bukhari)
Abu Hurairah radhiyallahu `anhu juga meriwayatkan bahawa sesungguhnya Nabi S.A.W tidak membaca qunut melainkan apabila beliau berdoa untuk kebaikan seseorang atau mendoakan kehancuran seseorang. Apabila baginda berkata: "sami'allahu liman hamidah" Baginda berkata “Rabbana lakalhamd dan Baginda S.A.W membaca doa”.
  • Qunut ini dibacakan pada waktu iktidal selepas ruku’ pada rakaat terakhir.
Diceritakan kepada kami Asim berkata, aku bertanya pada Anas bin Malik tentang qunut, lalu dia berkata sememangnya qunut itu ada. Aku berkata samada sebelum rukuk atau selepasnya, Anas berkata selepas rukuk. Aku berkata lagi, sesungguhnya seseorang telah mengkhabarkan kepadaku bahawa engkau memberitahunya sebelum rukuk. Anas berkata dia berdusta, sesungguhnya Rasulullah S.A.W membaca qunut selepas rukuk selama sebulan dan diperlihatkannya ketika mengutus satu kaum yang dikatakan mereka itu baik bacaannya seramai 70 orang kepada kaum musyrikin yang telah melakukan perjanjian dengan Rasulullah S.A.W.
(mengikut riwayat hadis yang lain, 70 orang al-qura’ yang diutuskan oleh Rasulullah tersebut telah dibunuh). Lalu baginda berqunut selama sebulan mendoakan kecelakaan ke atas mereka.
(Hadis riwayat Imam Bukhari)
  • Sunat ditambah bacaan doa ini selepas bacaan qunut harian.
  • Disunatkan kepada Imam untuk membacanya secara kuat dan diaminkan oleh makmum dalam solat yang berjemaah.

3. Lafaz dan Maksud Qunut Nazilah


Semoga info ini bermanfaat untuk semua, insyaAllah. Aminn. 
Selamat beribadah semua :)


SUMBER



Read More

Malang Tak Berbau

kesahnyaaaa
semalam aku eksiden..
aku pun xtau nak kata salah sape
memang motor tu langgar aku
tapi ..
eh..salah dia ke salah aku???

aku masuk roundabout tapi lane belah dalam
n masuk pukul 12
so, aku bagi signal
da tengok side mirror
keta kiri nak masuk kul 12 gak
begitu tu juga dgn sebuah motor
aku pun ready le nak membelok

ntah dari mana plak muncul sebijik moto lagi
dang!!!!!!!!!!!!!
terjatuh mamat tu atas jalan

aku dengan gabranya terus brenti keta tepi jalan
kuar tengok mamat tu ngn motonya
alhamdulillah sebab mamat tu xde pape
sebab lepas je dang!!! tu terus aku terpikir 'alamak!! mati x orang tu???'

tolong dia kutip barang2 berterabur atas jalan
tengok moto bley jalan lagi
side mirror patah, cover tayar depan tu (sorry ah weiii..aku xtau term dia ape) rabak, lampu depan pecah sebelah
aku memang cuak lelebih la..
aku tanya nak g klinik ke??katanya xpe la calar biasa je
aku tanya nak g kedai moto ke??katanya xpe, nanti dia settlekan sendiri
aku tanya kosnya berapa?? katanya 50 je cukup le
tapi atas dasar perikemanusiaan n teringat kat adik aku (tetitab...sebab aku rasa dak tu cam sebaya  ngan adik aku) terus je aku hulur 100
harap bermanfaat untuk dia

mana yang terkurang aku minta maaf
mana yang terlebih aku halalkan

tulah...dalam pada berhati2..
kalu da kata malang tu x berbau kannnn

Read More

Thursday, 15 August 2013

:::::::::





Antara gambar yang sempat diambil ekoran kegilaan anjing-anjing As-Sisi menyerang dan membunuh orang-orang awam.

Berikan masa anda 1minit untuk aminkan doa untuk Mesir, Syria, Palestin, Iraq, Afghanistan dan negara2 Islam..

Ya Allah! Ya Qahhar ! Ya Jabbar ! Ya Muntaqim ! Ya Dzal Jalali wal ikram! Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah! bantulah saudara-saudara kami Dr Morsi dan Ikhwanul Muslimin di Mesir dan di semua tempat.

Ya Allah! bantulah mereka dan janganlah Engkau membantu musuh melawan mereka.

Ya Allah! bantulah mereka dan janganlah Engkau menolong musuh melawan mereka.

Ya Allah! berilah mereka kepakaran membuat senjata untuk menghadapi musuh-musuhMu.

Ya Allah! tepatkanlah bidikan Senjata mereka dan kukuhkanlah kaki-kaki mereka serta berilah taufiq-Mu pada setiap langkah mereka.

Ya Allah! satukanlah barisan mereka dan kumpulkanlah segala upaya mereka.

Ya Allah! jadikanlah jihad mereka di jalan-Mu dan janganlah haramkan pahala jihad mereka atas kami.

Ya Allah! tolonglah kaum muslimin yang terzhalimi di Mesir dan semua tempat.

Ya Allah! tolonglah Ikwanul Muslimin dan perbaikilah hubungan mereka.

Ya Allah! binasakanlah Para Munafiqin Yang Bersongkol dengan Zionis Israel+ Syiah dan Mustakbirin Amerika goncangkanlah dan hancurkan mereka.

Ya Allah! cerai beraikan barisan mereka dan luluh lantakkan kalimat mereka.

Ya Allah! janganlah Engkau memberikan kedudukan yang baik bagi mereka di muka bumi ini.

Ya Allah! lemparkanlah rasa takut dalam hati-hati mereka.

Ya Allah! hitunglah jumlah mereka, bunuhlah mereka dan jangan sisakan seorang pun dari mereka Ya Allah!

Kasihanilah saudara-saudara kami Ya Allah! Perkenankanlah Permintaan Kami, Aamiin Aamiin Aamiin Allahumma Aamiin..

Read More

yeayyyyyy..da bley komen




yeayyyyyyyyyyy
sesaje ngetest bley drop komen ke x
yeyeahhhh *lompatbintangseplohkali*

mekasih le bagi peluang sempena raya
kalu x, seperti yang aku penah citer kat sini

makanya, arini marilah kita mengabiskan masa melepaskan gian nak mengomen kat entry orang

yabedabedu.. BW sambil meninggalkan jejak
Read More

Raya Kampung Sendiri vs Raya Umah Mertua

dua2 pun aku x kesah
sebab...

kalu raya umah mertua..
lepas sembahyang raya n beraya umah jiran2
selalunya terus balik johor
sebab sedara mara MIL banyak  kat johor
lebih tepat lagi..dekat Muo..
tambah tepat lagi.. pakcik makcik aku kenal pakcik makcik laki aku
haaaa.. kan ke best
tambah best lagi, akak MIL ade kat segamat.. tempat wajib singgah raya pertama
tambah syok lagi.. umah aku kan ke kat segamat gak
memang le depa akan menyinggah gak umah mak pak aku kan sebelum gerak ke Muo
aku pun akan mengambil kesempatan melepak umah aku..
malam baru gerak ke Muo umah pakcik laki aku
walaupun beraya belah kaum kerabat laki aku..
tetap akan menyinggah umah kaum kerabat aku gak
raya setempat gitewwww
best kannnn

tapi tahun ni depa ke perak plak
sebab FIL kata da 2 tahun x beraya sana
lakiku xmo ikut..kesiankan daku katanya
walhal dia x berapa rapat ngan belah2 sana
tapi..memang camtu kannn
aku pun lebih rapat belah kerabat mak aku compare ngan belah abah aku

kalu raya umah aku plak
setia menanti kedatangan PIL raya pertama tu
dan xtvt raya lebih kurang seperti petikan di atas

jadinya.. x kesah raya memana pun
tetap dapat jumpa sedara mara dua2 belah pihak
Read More

Innalillah...

perginya menemui sang pencipta

anak sepupu aku merangkap anak buah aku jugak la kan
meninggal dunia semalam sebab kanser otak
sakit sejak umur dia 7 tahun..
baru sambut birthday yang ke9 last monday
da koma since jun lepas operation
semoga tenang dia di sana
Al-fatihah

tinggal la si abang sorang.. tunggal
xde adik beradik lain
semalam jumpa amir (abangnya) kat hospital
masa tu jenazah sedang disiapkan
punyalah tabah..xde setitis airmata pun jatuh
siyes aku kagum..
mungkin da banyak air mata dia tumpah sepanjang menyaksikan si adik bertarung dengan penyakit tu
dalam umur 12 tahun da banyak menyaksikan peristiwa sedih dalam family dia
nampak sangat matang

sian kak long aku
x henti2 di uji sejak dari awal perkahwinan
lately ni..sejak 2-3 tahun kebelakangan ni
lebih banyak ujian besar yang dia tempuhi

semoga kak long n abang tetap tabah meneruskan kehidupan biarpun tanpa adik tina di sisi

*nota kaki*- aku half day semalam. ke hkl n terus ke gombak umah kak long.. tapi x tunggu lama sebab kena amik budak2 kat nurseri kan. macam jakun sgt aku semalam. sebab da lama x naik tren (ERL). nak touch tiket kt lorong tu pun aku blur2.siap guard yg tolong touchkan.malu sampai merah pipi.
Read More

Wednesday, 14 August 2013

Salam Aidilfitri

da raya ke 7 baru sebuk  nak wish
apa ada hal kannn..
raya kan sebulan
aku kalu time2 cuti memang jangan harap le nak update blog
memang xde masa
tapi kalu tetiba ter'update' ..tu maknanya keje umah da siap, anak2 sume tido


ni je la gambo famili yang paling okeyyy
yang lain2 ade je yang x kena
beraya di senawang dulu..umah in-law
bawak anak2 g mesjid menyaksikan semayang raya
moga2 tahun depan da bley semayang raya sesama

masih bersopan memasing

merajuk sbb xdapat naik tingkat atas join ayahnye

lepas sembahyang, sesi bermaaf2an n terima/bagi duit raya
ehhh???? dapat lagi ker???
jadi ler not purple 2 keping untuk mak orang yang da 30an nih
pastu beraya umah jiran sebelah
acara wajib setiap tahun sebelum bergerak ke destinasi lain




tahun ni kami x ikut beraya ke Perak
cik abang bermurah hati... katanya...
kalu ikut ke Perak, alamatnya x merasa la beraya di Johor..
nangesss aku nanti

petang raya kedua da gerak balik segamat
jalan clean n clear..
cuma certain part de ade sikit slow

raya ke3 turun ke Muo plak
beraya ngan adik berdik mak..sepupu sepapat aku
 tapi x dapat kumpul ramai2 dalam masa yang sama
sebab emmasing datang x ikut time yang ditetapkan
makcik buat tahlil ringkas sebelum upacara makan2
tu la xtvt wajib setiap tahun
tahun lepas org sg. abong yang jadi tuan rumah
tahun ni orang parit bunga plak
insya allah, tahun depan orang parit unas plak..
xtau le bley join ke x??

kami...otw ke muo. ulang pakai baju raya pertama
Read More

Tuesday, 6 August 2013

Pulun Sebelum Raya

aku da stat cuti arini
bukan cuti untuk bershopping..
tapi cuti khas untuk ngemas rumah...
curlast ko jahhh.. kemas umah pun nak kena cuti

so, pepagi tadi hantar budak2 g nurseri macam biasa
mcm sesia gak ler dr senawang ke nilai ke senawang semula kannn
tapi kang kalu ade budak2, satu keje pun x jalan
ko tau je la si aqil tu kannn
bukan bley nampak maknye niii
nak berkepitttt jerr

sempat singgah bank lepas hantar diorang
settle lagi satu utang aku.... full settlement arini
mekasih ler suamiku terchenta..da sponsor almost 10k untuk menyelesaikan utang2ku
dengan kata lain, kena sedo diri kali ni xde duit raya sebab da dapat in advance...

balik umah, laju2 operasi pembersihan
sebab nak ngadap 7 bakul baju bajan untuk dilipat




=


silalah jangan terperanjat sebab aku lipat masa wiken jerrr
tu pasal la banyak
tambahan plak wiken lepas x sempat melipat sebab sebuk ngn biskut raya kannn

oooo..yeah
powerbank aku da selamat sampai ke tangan semalam
giler gelabah sebab aku tracking ngn GDex barang tu da sampai 1hb tapi still aku x nampak bayang
tepon mailing room kata xde
tepon PAR yg selalu collect pun kata xde
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..

rupanya PAR da amik cuma x distribute je lagi
ko nampak kannnn
sume da pikir rayeeeeeee jerrr

ni la dia
comeyyyykan
baru le bley beraya dengan senang ati tepon akan sentiasa ade bateri
baru senang nak update status raya





Read More

Sunday, 4 August 2013

Biskut Raya Ketiga

semalam terlepas sahur..sedeyyyyyyy
gara2 malam sebelumnya aku gigih mengubahletak barang2 kat dapor
ye la gigihhh...
balik2 keje..berbuka, semayang..laju je aku g Econsave
sebab nak beli kabinet pastik..
semak plak aku rasa stok susu budak2 melambak atas kabinet
jadinya tido lambat ditambah dengan penatttttt
memang aku langsung x sedar
tau2 je..eh, da siang!!!!!!!!

terus bangkit wat pape yg patut
since budak2 masih lena, marilah kita mengukis
kukis pilihan adalah coklat chip
seb baik stok coklat chip masih ada dalam simpanan

ngape coklat chip
sebab xyah canai terap segala macam...senang..
ni la aku, rajin tapi malas..


Read More

Friday, 2 August 2013

Kelam Kabut Sajeee

timing aku masih x betul lagi sejak tukar WP2 ni
da seminggu training pun asyik terbabas jerrr

semalam masa otw, bley plak perut ni meragam
dan2 tu jugak nak kena melabur
seb baik ler aku memang kat pam minyak
mintak tlg member punch..ooopsss
sebab memang dijamin sampai lambat

disebabkan semalam macam tu, arini pun perut ni setting sama gak
elok jerr tengah beratur dalam jammed tu
macam nak biru ijau da muka aku menahan
seb baik gak depan tu ade stesen minyak
kena la u-turn plak demi menunaikan hajat
mencicit aku lari masuk toilet
perut oiii perut...

sudahnya arini punch kad aku merah walaupun aku da merempit gaya pelumba F1
haihhhh... spoil tau awal2 bulan da merah

la ni, tengah menahan kerenah perut ni
sat td da mengulang semula
ni tengah memulas mulas
sambil pikir apa yang makan berbuka semalam
oh ye.. semalam berbuka luar.. memenuhi jemputan org yg berhajat
x sampai hati nak hampakan

pagi td sahur biskut kering je
dah ko bangun cukup2 time kannnn
tu je la mampu..
tapi cik abang request megi.. aku plak x lalu

saat ni..masih memulas2
di mana silapnye ye????!!!

*nota kaki*
semperit raya umah aku da tinggal setengah balang jerr... yang tinggal tu pun da x sempurna rupanya. haihhhh... kena la membiskut lagi nampaknya. lepas tu kena sorok jap...
Read More

Thursday, 1 August 2013

Lega Bila Da Booking..

ye.. lega bila da booking tiket flight
nak g bercuti ke Langkawi November nanti
da setahun PIL plan
kami laki bini je yang dok terhegeh-hegeh x beli tiket lagi
sebab awal2 dulu konon nak travel ngan keta
tapi aku x caye cik abang tu
dia bukan bley drive jejauh..dok dalam ekon lelama
ngantukkkk jeeeeee..
tambah pulak nak bawak budak3 ngn travel lebih 5 jam tu
haihhhh...
cik abang pun surrender je la naik flight bila bgtau takut budak2 meragam dok lama dalam keta

total kami anak beranak punya tambang murah is RM 1,473.00
tu x masuk makan tau..
seat n bagasi n other charges yang wajib je la
x beli pun masa promotion aritu sebab duitnye nan hado
alhamdulillah, menjelang Ramadhan aritu..juga nak menjelang Syawal ni, cik abang dapat rezki lebih
tu yang terus booking
takut nanti lambat-lambat xde plak tiket

skang ni, kalu si akmal n alya mintak beli mainan bukan2,
ayat pemati aku senang jerrr..
'kena simpan duit nak naik kapal terbang'..
dua beradik ni beriya ko bila aku cakap nak naik kapal terbang
sebab aritu g Bandung diorang kan kena tinggal

oooo.. aku lambat pagi ni
lambat sebab sebuk booking tiket le pagi tadi
kuar macam biasa je..tapi aku kan da tukar WP2
sampai kat nurseri, si aqil plak lama beno menenennye..
minyak plak nak abis.. kena tuang dulu
sambil2 menuang, perut plak meragam..seb baik da memang kat pam minyak

*nota kaki*
nak g bank tengah hari kang. ade lagi x duit nak tukar ek???
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Walk To Remember Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah