Wednesday, 23 January 2013

Surah Yasin -Pengertian Setiap Ayat

Ø Ayat 1 – 9 – Untuk keselamatan diri

Ø Ayat 9 – Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.

Ø Ayat 12 – Merupakan Jantung Yaasiin – Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ø Ayat 13 – 35 – Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.

Ø Ayat 22 – 23 – Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.

Ø Ayat 29 – Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.

Ø Ayat 29 – Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.

Ø Ayat 30 – Untuk keinsafan – Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati – beramal dengannya).

Ø Ayat 32 – Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik… Caranya:Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.

Ø Ayat 33 – 35 – Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.

Ø Ayat 36 – Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.

Ø Ayat 37 – Adalah untuk menetapkan hati – aqidah diri sendiri… Hati yang kering akan hidup semula.

Ø Ayat 38 – Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.

Ø Ayat 39 – Mengisahkan ilmu falak.

Ø Ayat 40 – Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.

Ø Ayat 41 – Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal . Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.

Ø Ayat 44 – Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ø Ayat 45 – 48 – Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ø Ayat 49 – Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.

Ø Tiupan pertama – Datang dengan tiba-tiba
Ø Tiupan ke-dua – Hancur
Ø Tiupan ke-tiga – Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padangMahsyar.

Ø Ayat 50 – Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.

Ø Ayat 58 – Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.

Ø Ayat 76 – Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.

Ø Ayat 76 – Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.

Ø Ayat 78 – 79 – Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?”(Ayat 78 dan 79)- Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.

Ø Ayat 79 – Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk.”

Ø Ayat 82 – Untuk Hajat – Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 – Yassin baca 7x
4. Ayat 38 – 12x
5. Ayat 58 – 7x
6. Ayat 82 – 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al-Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.

Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan:
Ø Yasin is the jantung of Al-Quran
Ø Know the meaning of ayat-ayat in Al-Quran
Ø Yasin memudahkan yang susah. As such read Yasin:
  •  Child is sick
  •  Feeling troubled.
  •  Memudahkan urusan
  •  Memudahkan perjalanan
  •  As selusoh (to ease pain when giving birth)
 Ø Read Yasin (3x) over water
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Fatihah
Ø Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x)
Ø Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.

Ayat 9 – “Waja’alna… .”
Ø Lindungi rumah dari pencuri – baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
Ø Lindungi diri dari dianiaya
Ø Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur
Ø Baca Ayat 9
Ø Fatihah
Ø Read 3 Qul (three times each)
Ø Ayat Kursi

Ayat 29 – “In kanat illa… .”
Ø Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.

Ayat 36 – “subhanallazi..”
Ø Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari
Ø Ya Wadud (3x)

Ayat 58 – “Salamun… “
Ø Jika sakit anggota
Ø Tak tenang hati
Ø Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit

Ayat 76 – “Falayahzun..”
Ø Bila rasa sedih
Ø Untuk menenangkan hati
Ø Gosok jantung sambil baca

Ayat 78 – 79 “dari Yuhyil Wahiya… “
Ø Tulang patah
Ø Sakit sendi
Ø Sakit lutut

Ayat 82 – “Innama amruhu..”
Ø Jika mandul
Ø Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan
Dry method
  •  Sembahyang tahjud
  •  Sembahyang hajat
  •  Doa minta hajat
  •  Baca ayat 100 x dengan yakin
  •  Amalkan 41 malam Wet method (untuk menyembuh penyakit dalam badan)
  •  Seperti di atas
  •  Bila baca ayat, tiup dalam air
  •  Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain
  •  Doa sambil minum
  •  Untuk 41 pagi
Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamalaa’maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.

Dalam YASSIN merangkum:
Ø Ilmu Pertanian
Ø Ilmu Falak
Ø Ilmu Laut
Ø Ilmu Kiamat
Ø Ilmu Ciptaan Manusia
Ø Ilmu Binatang
Ø Ilmu Kenabian

Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah

Ø Buah Zaiton – Elok untuk kulit
Ø Kurma – Berkhasiat (memberi tenaga)
Ø Delima – Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Ø Ad Tin – Ad Tin. Nabi Muhammad SAW juga pernah bersabda, “Sekiranya aku katakan, sesungguhnya buah yang turun dari syurga, maka aku kata’, “inilah buahnya” (tin), sesungguhnya buah syurga tiada keraguannya”.(HR Abu Darda; Suyuti).
Hadis ini telah dibuktikan dengan penemuan sains mengenai keistimewaan buah tin yang belum diterokai sepenuhnya

SUMBER
Read More

Berbaloi-baloi pakai MyVi


pesanan penaja: sila buka mata luas2 utk telek gambar kerana kualiti gambar kuran memuaskan..


giler la family arab ni.. smpi ke dalam bonet disumbatnya anak diorang
keta memang lowered abis da ni..

kannn.. terbukti berbaloi-baloi beli MyVi
Read More

Thursday, 17 January 2013

Aqil da 9 bulan


Budak tecit ni da genap 9 bulan arini
progress...???

gigi lum ade
jalan pun lum lagi (kalu masuk walker laju laaa)
suka beno berpaut kat aku.. sambil2 lepas sebelah tangan pastu gelak2
verangan mcm dah terror hokeyyy

lepas je baik demam aritu, selera makan sgt menjadi2
sehari je kena cukup 4-5 meals
pening mak ko ni nak bagi varities menu
suap je la papepun.. xde nye nak menolak

la ni, da start nk selsema n da dengar bunyi2 kahak
adoiiiii dik.. semoga kamu sihat
sian la kamu kalu asyik sakit jee (sian jugak kat maknye ni.. asyik cuti, asyik x cukup tido, asyik mereng sbb penat etc.)


Read More

Update: chicken pox


skang nih, da hampir kering da bilntil2 air tu
tinggal kat jejari je ada yg x pecah lagi
sehingga hari ni, da 6 ari akmal aku x mandikan
(heyyyyy.. tp stil wangi hokeyyy budak nih)

so far, memang ari2 pagi petang siang malam
aku lumurkan si akmal ni dengan calamine lotion je
selesa kan..sejukkk je
xde la dia nak menggaru sngt
+ pharmacist tu kata, insya allah, kalu rajin sapu x berparut
(kalu dia x kopek la bila da kering tu...akmal!sila jgn kopek hokeyyy!!!)

aku memang nak mandikan dia..
gigih aku cari sabun daun semambu tu
tp x jumpa2..
nak cari yg ori lagi laaa
mana aku ade masa..
semalam aku cuti, ari ayah dia jaga plak
walaupun aku da isi borang cuti untuk 2 ari
makanya, cuti arini aku cancel
niat d hati memang da malas nk g keje
tapi memikirkan kot2 la karang berjangkit kat budak dua orang tu plak
da nak kena cuti lagi kan
so, better aku simpan cuti tu untuk keperluan mendesak sinci ayahnya da offer nak jaga

semalam gak, sempat g singse *kedai ubat cina*..
cari ubat mandian untuk akmal
so, malam karang lepas balik keje
aku nak rendam si akmal tu

sian weyyy.. ari2 mintak aku mandikan
sorry la nak..
mak ko ni x confident selagi xde ubat2 sampingan masa mandi tu
tunggu malam ni ye..

ok..babai


Read More

parking ooo parking




Ni la dia hasil menjengah ke luar tingkap setiap jam
gigih aku nunggu nak dapat free parking space
nampak x keta merah yg comel tuuuu..

geram x nengok orang parking gaya gigi rongak nih
giler selfish.. parking x pikir nasib org lain pun

kalu la aku ni kuat cam badang..
memang aku angkat satu2 keta tu..aku himpitkan mcm nasi impit

setakat aku alihkan keta td, kena la caj 4inggit
penah sekali tu aku lupa nak alih, amik ko..dekat 10inggit aku kena
sekali sekala mungkin xpe la..(ayat orang pasrah..walhal mcm x redha)
kalu da berkali2... mampooooo nak tanggung??

aku harap..empunya3 keta di luar sana tu
silalah ejas parking anda dengan berhemah
kita sesama usaha nak dapat parking free (walaupun harammm)
jgn pentingkan diri hokeyyyy..

tengokkk.. pasal parking pun aku nk buat entry
abis tu, nak bebel kat tuan punyer keta, aku x kenal
sini je la tempat aku boleh share geram aku nie..

p/s: aku cuma ejas keta aku masuk slot yg da kosong k.. aku x selfish (betullll..x tipu..sambil angkat tangan mcm ikrar tu)
Read More

Saturday, 12 January 2013

Chicken Pox


Kesian akmal.. menyambut hari lahir ke 4 dgn chicken pox
masa ni baru naik bintil2 air tu
nmpk mcm x banyak

tapi skang ni da penuh satu badan
tu lumur ngn calamine lotion je
nak kurangkan gatal2
dan lotion ni kan sejukkk je.. nk menyelesakan dia

tapi da dasar budak kememe..cengeng..sapu ubat cenggini pun da meleleh air mata
la ni, kat mata tu da naik biltil..dalam mulut, lidah as well

selagi x jejak kul 11 malam, kemain aktif lagi main
x macam orang sakit langsung
tp bila tang nk tido tu, terus lembik

semalam ayah dia jaga (jaga la sangat..halfday da anto umah MIL)
arini pun ayah dia jaga lagi.. request nak jaga yaya sekali plak tu
xpe la.. yaya aku anta nurseri
at least by d time aku amik, dia da mandi da makan da settle sume
xde la penat sgt cam semalam..

esok turn aku plak cuti
k la.. babaiiiiii
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Walk To Remember Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah